Biedermann en de Brandstichters

Cast & Credits

Cast:

Ruud Benard, Afieke Bruin, Margreet Erensperger, Patrick Blokker, Jan Slijkerman, Alie Kossen, Luuk Klazinga, Jos de Wit

Credits:

Vormgeving: Jos Salari, Souffleuse: Fieneke Walker, Geluid: Jaap Scheringa, Gijs Paauw, Licht: Max Koolwijk, Jaap Scheringa, Fotografie: Marc Moussault

Met dank aan: Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting VSBfonds N-H-N, The Green Room, Winkelcentrum Broekerveiling

Synopsis

De Zwitserse schrijver Max Frisch schreef dit stuk (1958) als reactie op de tweede wereldoorlog. “ Hoe is het mogelijk dat een heel volk (Duitsland), of bijna een heel volk, achter “ een leider” aan gaat lopen, zonder daar kritisch over na te denken.”
Geldt deze vraag nu nog? Kijk naar wat er de laatste jaren gebeurd is in Irak. Kijk naar Saddam Hussein en een groot deel van het Irakese volk. Aan de andere kant stond een groot deel van de Amerikanen ook achter president Bush in zijn poging het Saddam-regime te vernietigen.
Kijk naar wat er gebeurde in ons land tijdens de voorlaatste verkiezingen. 1,6 miljoen mensen stemden op een partij en een leider, terwijl zij niet goed wisten wat die partij en die leider hen brengen zou.
Stel, er komt een beweging op in een land, een nieuwe partij. Omarmen wij zonder na te denken die beweging, ja halen wij zelfs de aanhangers van die beweging in ons huis, of stellen wij ons kritisch op ten opzichte van de denkbeelden van die partij.
Wat doet u? Bent u brandstichter of een brandblusser….. ?
Auteur: Max Frisch, Vertaling: Adriaan Morrien, Regie: Jos Salari,
Première op 1 november 2003, Scagon Theater Schagen
Laatste voorstelling op 29 november 2003, De Kunst Alkmaar

Media